Fokkersnr: 00586

Bedrijfsgegevens:

  • 6 ha grasland in eigendom, zware kleigrond.

  • 35 Texelse fokooien en een aantal fokrammen.

  • Gemiddelde lammerproductie 1,8 lam per oudere ooi.

Texelse hobby schapenfokbedrijf Stal Boterdiep(familie Blok)

Vanaf 1965 zijn er schapen geweest op ons bedrijf, dit waren niet direct stamboekschapen maar boeren texelaars. In 1980 zijn we lid geworden van het Nederlands Texelsschapen Stamboek het NTS.

Ons bedrijf is opgebouwd met fokmateriaal wat is aangekocht bij Geertsema en Mts.Horinga en verder met eigen fokmateriaal afkomstig uit de boeren texelaars deze werden opgenomen in het hulpstamboek.

Vanaf 1980 is ons bedrijf zwoegervrij ieder twee jaar wordt daar onderzoek naar gedaan ook zijn we scrapieonverdacht dit doormiddel van inzet vrije rammen. Verder streven we ernaar dat onze fokrammen blindfactorvrij zijn.

Vanaf het begin hebben we actief meegedaan op verschillende tentoonstellingen zowel regionaal, provinciaal als landelijk en niet zonder succes. Over deze successen kunt u onder 30 jaar fokkerij meer vinden.

Ons doel in de fokkerij is om een dier te fokken die functioneel is dit wil zeggen die normaal twee lammeren kan dragen werpen en grootbrengen maar die tegelijkertijd de raskenmerken van de Texelaar bij zich draagt vooral de uitstraling(kop), bespiering en belijning.

Dit is geen eenvoudige opgave maar wel de moeite waard omdat de Texelaar dit verdient.

De Texelaar het beste vleesschaap ter wereld!

Rasbeschrijving

De Texelaar is een middelzwaar schaap. Een volwassen ram weegt circa 95 kg. Een volwassen ooi circa 75 kg. De Texelaar lammert één keer per jaar af. Het liefst twee lammeren per ooi, ze heeft immers ook maar twee spenen. De Texelaar heeft een zeer goede slachtkwaliteit. De vetbedekking is optimaal. Heeft u belangstelling bij een heerlijk stukje lamsvlees van de Texelaar op uw bord? Schroom niet maar maak het kenbaar!

De Texelaar is ruim en balkvormig gebouwd. De kop is sprekend. De romp is best bespierd met extra gevulde lendenen en dijen. De voor midden en achterhand vormen een evenredig geheel. Beenwerk is fijn van structuur, droog en krachtig. De wol is fijn en gesloten. Ook zin in een Texelaar dekbed? Bel en bestel maar!

De Texelaar is een schapenras die is voortgekomen uit het oorspronkelijkeTexelse ras. In de tweede helft van de 19de eeuw is dit oude ras gekruist met een aantal Engelse rassen om een betere wol en vleesopbrengst te krijgen. Hiervoor werden voornamelijk de Lincoln, Leicester en Wensleydaleschapen gebruikt. Zodoende werd een stabiel ras gekweekt met prima eigenschappen. Naast de witte Texelaar is er ook een blauwe variant.

De schapenpopulatie bestaat voor 70% uit zuivere Texelaars, 25% uit kruisingsproducten en 5% uit andere volbloed schapen, zoals het Fries en Zeeuws melkschaap en het Zwartbles schaap.

De Texelaar is het resultaat van kruisingen van inheemse polderschapen in het begin van deze eeuw met verschillende Engelse rassen, zoals de Leicester, de Wensleydale en de Lincoln. Toen de kruisingen niet meer voldeden aan de eisen is een aantal fokkers een eigen soort schaap gaan fokken. Het resultaat was een groot, snelgroeiend en wolrijk schaap. Dankzij een effectieve selectie is de huidige Texelaar ontwikkeld tot een schapenras met een uitstekende vleeskwaliteit. Hierdoor is de Texelaar steeds populairder geworden bij de schapenhouders. De Texelaar ram wordt zowel gebruikt voor zuivere Texelaar fokkerij als voor verschillende kruisingsfokprogramma's. De populairste schapenkruisingen zijn:

Texelaar x Texelaar= Texelaar

Vlaams schaap x Texelaar= Swifter x Texelaar= Slachtlam

Fins Landras x Texelaar= Noordhollander x Texelaar= Slachtlam

LL de France x Texelaar= Flevolander x Texelaar= Slachtlam

Vlaams schaap x Texelaar= Blessum x Texelaar= Slachtlam

Duitse witkop x Romanov = F1(rijnlam) x Texelaar= Slachtlam

 

 

 

 

 

Adres: Boterdiep Wz 12

9785 AJ

Zuidwolde gn.